Teheccüd (gece) namazı, imsak vaktine kadar kılınabilir. Yorgunluk sebebiyle gece kalkamayacağından korkan kimsenin uyumadan önce kılması da mümkündür. Çok faziletlidir ve ümmete sünnettir.
Teheccüd namazı, Peygamber Efendimize “sallallahü aleyhi ve sellem” vacip yani farz hükmündeydi. Bu namaz O’nun ümmeti için sünnet-i müekkededir.
[highlight color=”green”]“Ey Resûlüm. Gece vakti de uyanıp, sadece sana mahsus fazladan bir ibadet olarak teheccüd namazını kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına çıkarır.” (İsra Sûresi, 79)[/highlight]
“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, Deavât, 101)
“Geceleyin kalkıp namaz kılan, hanımını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah rahmet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah rahmet etsin.” (Ebû Dâvud, Tatavvu, 18, Vitir, 13)
Teheccüd namazı nasıl kılınır:
– İki, dört veya sekiz rekat olarak kılınabilir. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir.
– “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya” diye niyet edilirek namaz kılınır.