İlk kez namaz kılmak istemek ve ardından “Namaz kılmayı öğrenmek istiyorum” diye arayışa geçmek… Ne kutlu bir yolculuk… Hoşgeldiniz.
Bu bir yolculuktur… Öyle bir yolculuk ki, her adımı çok zevkli ve kolaydır. Her işin bir kaidesi olduğu gibi namazın da kaideleri vardır. Zaman içinde adım adım bunları öğrenirsiniz, öğrendikçe aldığınız lezzet daha da artacaktır İnşaAllah. Her adımınızda aklınıza bin bir türlü soru/vesvese gelecek, eeee nefis bu, boş durmayacak, sizi bu güzel hedefinizden saptırmak isteyecektir. Maksadınız ALLAH C.C, gayeniz O’nun rızasıdır… Önce ve hep illa SABIR… Hayırlı yolculuklar.
Sizi sıkmadan, detaylara boğmadan; en kolay yoldan anlatmaya çalışacağız, hakkınızı helal edin.
1-Boy (gusül) abdesti alın
Namaza niyetlendiniz madem, bu güzel yolculuk öncesi şöyle güzel bir niyet ve ardından boy abdesti alarak arının maddi ve manevi kirlerden. Boy abdestini gerekli kılan halleri ayrıca buradan okuyabilirsiniz.
Önce niyet edin: “Bismillahirrahmanirrahim (Rahman (Yaratan ) ve Rahim (Yaşatan) olan Allahın adıyla ) Yarabbim niyet ettim, senin rızan için gusül abdesti almaya. Rabbim şu akan su ile bu zamana kadar işlediğim günahlarımı temizle. Maddi ve manevi temizliğimi nasip eyle”
Ardından, ağzınıza ve burnunuza su alıp iyice çalkaladıktan sonra, vücudunun her tarafını yıkayın. Kuru hiçbir yer kalmamasına dikkat edin. Her uzvunuzu yıkarken, gönlünüzden geçtiği gibi dualar edin. (Mesela, Rabbim şu ellerimi haramdan koru, hayra çalışmalarını nasip eyle; bu ellerimle işlediğim günahları bağışla..)
Gusul ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.
2-Abdest alın
Abdest namaz öncesi maddi ve manevi temizliktir. Sırası şu şekildedir (sırayı karıştırırsanız tekrar başa dönmeyin, eksik olan kısmı yapın. Zira bir damla suyu bile israf etmemeliyiz).
1- Niyet Etmek: Abdest alınırken mümkünse kıbleye karşı oturulur. Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır. “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edilir. Eûzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” denilir.
2- Elleri Yıkamak: Eller bileklere kadar üç kere yıkanmalıdır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilmelidir. Yıkanırken bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir. Yüzük varsa oynatılarak altına su geçmesi temin edilir.
3- Ağıza Su Almak: Sağ avuç ile ağza üç kere ayrı ayrı su alınır. Her defasında iyice çalkalanır. Dişler, baş ve şehadet parmağı ile oğuşturulur. Yalnız oruçlu olanlar, boğazlarına kaçmaması için ağızlarına suyu dolu dolu almamalıdır.
4- Burna Su Almak: Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir. Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir. Oruçlu olanlar buruna suyu çok hızlı çekmemelidir.
5- Yüzü Yıkamak: Alında saçların bittiği yerden itibaren kulakların yumuşağına ve çene altına kadar yüzün her tarafı üç kere yıkanır. Su yüze çarpılmamalıdır.
6- Sağ Kolu Yıkamak: Sağ avuca su alınıp, dirseğe doğru akıtılır, dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.
7- Sol Kolu Yıkamak: Sol avuca su alınıp, dirseğe doğru akıtılır, sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Önce sağ ve sonrada sol kol yıkanır.
8- Kafanın Mesh Edilmesi: Sağ el yeni bir su ile ıslatılır. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak, başın ön tarafına saç bitiminden itibaren konulup, ıslak elle bir kere meshedilir.
9- Kulakların Yıkanması: Eller ıslatılarak, sağ elin serçe parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin seçe parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir.
10- Boynun Mesh Edilmesi: Elleri yeniden ıslatmaya gerek yoktur. Baş ve işaret parmakları hariç, diğer üç parmağın dışıyla boyun mesh edilir. Eller öne doğru çekiliken, çene altına doğru değil, kulak altından yüze doğru getirilir.
11- Ayakların Yıkanması: Önce sağ ayak, sonra sol ayak, topuk kemikleriyle beraber, sol elle yıkanır. Parmak araları sağdan sola doğru hilallenir.
Namaz abdesti için daha detaylı anlatımı BURAYA TIKLAYARAK görebilirsiniz.
3-Namaz sureleri ve dualarını ezberleyin.
Namazda okunacak sure ve duaları ezberleyin. Hepsini bir anda ezberlemeye çalışmayın. Önce namazın vazgeçilmezi olan FATİHA suresinden başlayın.
ARAPÇA OKUNUŞU
1.Bismillahirrahmanirrahim.
2. Elhamdü lillâhi rabbil’alemin.
3. Errahmânir’rahim.
4. Mâliki yevmiddin.
5. İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în,
6. İhdinessırâtel müstâkim.
7. Sırâtellezîne en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.”
Anlamı :
1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın adıyla.
2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
3. O, rahmândır ve rahîmdir.
4. Ceza gününün (Din/Hesap günü) mâlikidir.
5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
6. Bize doğru yolu göster (Bizi doğru yola ilet).
7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil.
Bazı Sureleri şu şekilde sizler için sıraladık, BURAYI TIKLAYARAK okuyabilirsiniz. Namaz duaları için BURAYI TIKLAYINIZ.
4-Namaz kılın
Namaza niyet edin. Kalp ile niyet çok önemlidir. (Mesela öğle namazının farzını kılmak için ayağa kalktığınızı biliyorsunuz ancak dilinizden “Yarabbi niyet ettim senin rızan için Öğlen namazının sünnetini kılmaya” dediniz ve namaza durdunuz. Sakın namazınızı bozmayın ve devam edin zira siz ayağa kalktığınızda gönlünüzden farzı geçirmiştiniz.)
Namazların kılınış şekillerini detaylı anlattık:
Sabah namazı nasıl kılınır ?
Öğle namazı nasıl kılınır ?
İkindi namazı nasıl kılınır ?
Akşam namazı nasıl kılınır ?
Yatsı namazı nasıl kılınır ?
ALLAH C.C. namazlarınızı ve tüm ibadetlerinizi kabul buyursun. Bize de dua etmeyin unutmayın inşaAllah.